Det gamle drivhus

Titlen er ‘det gamle drivhus’, fordi det er gammelt, ikke fordi vi har ét, der er nyere. Endnu. Men det er måske en helt anden historie.

Jeg er rigtig glad for, at der var et drivhus, da vi flyttede ind, og har nydt overfloden af tomater og agurker og chili fra det.

Men drivhuset står et rigtig dårligt sted, der er tung skygge fra træer på den ene side, det er med plastiksider, og så er døren itu.

Plastikvæggene er dobbelte med kanaler mellem. Det holder uden tvivl på varmen, men det er på ingen måde nær så charmerende som var det helt af glas. Desuden er væggene gulnede med tiden, så det står og ser snavset ud.

Døren blev vredet af hængslerne, engang kort efter vi flyttede ind hvor det blæste, og jeg ikke var opmærksom på at døren stod og klaprede. Den slags kan gamle hængsler ikke holde til, så nu er den todelte dør, decideret todelt: øverste det hænger fint på sine hængsler, nederste del tages helt af, hver gang jeg skal ind.

Så jeg er ikke super fan af drivhuset som det er, men alligevel er jeg jo glad for at det er der, så vi kan dyrke tomater, agurker og chili.

Det virker jo.

Drivhuset efter det blev vasket ned her i vinter.

Opfriskning af drivhuset

Da vi flyttede ind, var det jo selvfølgelig tomt, og trængte til en større overhaling. Der var lagt fliser på gulvet, hvilket jeg kan se er meget normalt for drivhuse. Jeg ville dog hellere dyrke direkte i jorden, end i plantekasser, så jeg fjernede først fliserne i bedene.

Fliserne brugte jeg til at lave havegange i køkkenhaven, og da jeg løb tør derude, fjernede jeg resten af fliserne i drivhuset, hvor midtergangen nu blot er det stabilgrus, der lå under fliserne. Det fungerer overraskende godt. De fliser jeg fjernede, lå og vippede på et væld af musegange. Der bor nemlig en mus derude om vinteren, så uden fliser, er der ikke noget den kan underminere. Jeg prøvede i starten at fange den, men den var for snu, og jeg så ikke noget til den i løbet af sommeren. Så herregud, den laver jo ikke noget ballade, andet end et hul i siden af gangarealet.

Fliserne er taget op og der er målt op til bed-areal og midtergang.
Bedet kantes med genbrugs-herregårdssten.
Bed-arealet står klar. Der er lagt et tykt lag kompost på omvendte græstørv.

Jeg kantede bed-arealet med nogle gamle herregårdssten jeg fandt gravet ned oppe ved den store terrasse (!). Bedene blev fyldt op med først græstørv, jeg havde gravet et andet sted. Græstørvene blev lagt med græsset nedad, så det kunne visne og formulde.

Oven på tørvene lagde jeg et lag pap, for at sikre at der ikke kom lys ind til græs, der eventuelt kunne få den tanke at spire, og oven på det hele, lagde jeg et solidt lag kompost. Komposten købte jeg i foråret sidste år, da jeg jo ikke havde egen kompost klar endnu. Fordelen ved købe-kompost er også at den så er garanteret frø-fri. Det har været en stor fordel. Jeg har stort set ikke haft ukrudt i drivhuset i denne første sæson.

Senere på sæsonen fandt jeg på at lægge en siveslange ind i drivhuset. Det var en kæmpe hjælp, at blot kunne tænde for vandet i en times tid, og så var det hele gennemvædet.

Sivelange – genial opfindelse!
Før tomaterne blev plantet ud, dyrkede jeg lidt radiser og salat. Det var klar til høst i maj

2022 sæsonen i drivhuset

Jeg plantede som nævnt en masse tomater, agurker og chili i drivhuset. Det blev en god høst – og det er lidt sjovt at se udviklingen i drivhuset på billederne nedenfor.

Midt i maj. Tomater og agurker er plantet ud
Sidst i juni er tomaterne ved at være vokset godt til, og de første agurker er spiseklar
Juli. Tomaterne tager for alvor fart nu og det begynder at ligne en jungle. En solsikke har sået sig selv og fået lov til at være med til festen.
Sidst i juli er de første tomater spist og jungletemaet for alvor sat i værk. Tomatplanterne rammer loftet
August. Jeg høster tomater og fjerner blade og sideskud dagligt.
Oktober. Tomatplanterne er pelset for blade, så de sidste tomater tvinges til at modne. Chilierne producerer stadig meget og agurkeplanterne på vej ud.

Fremtiden for drivhuset

Det skal flyttes. Det står lige nu i blomsterhaven. Æstetik er også en afgrøde i min have, så det må væk. Jeg ved at mange hælder til, at drivhus (og køkkenhave for den sags skyld) skal ligge tæt ved køkkenet. Det har ikke været et problem for os, at køkkenhaven ligger på den anden side, og jeg tænker heller ikke at det bliver et problem, at flytte drivhuset derom.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *