Tomater

– en status over 2022

Tomaterne var noget af det, jeg havde glædet mig allermest til! Jeg havde 8 sorter i drivhuset i år:

Citrina: Smuk gul tomat, men lidt kedelig i smagen. Modnede som en af de seneste. Hvis jeg skal have den til næste år, er det udelukkende på grund af farven, der er fin i salater eller henkogte tomater.

Black Plum: Lille tomat, med fin smag. Jeg troede de ville blive mørke, som navnet antydede, men det gør de slet ikke. De er højst en smule mørkere end San Marzano. Som de mindrer ret meget om. Kan godt gentages.

Ildi: Små, gule og mange. De er på størrelse med almindelige cherrytomater, og giver ret mange frygter pr klase. Fin smag og fine at henkoge. Gentages til næste år, men nok kun en eller to planter.

Lille mørk: Heirloom sort, hvor jeg ikke kender navnet. Frøet er taget fra en købt tomat. Skøn lille mørk tomat. Den er ret fast i kødet og har en god krydret smag. Klart en genganger. De giver ikke overvældende mange tomater, så jeg skal nok have 3-4 planter til næste år.

Årets første tomat var en Tigarella

Aflang fast: Heirloom sort, hvor jeg ikke kender navnet. Frøet er taget fra en købt tomat. Giver store, aflange og lidt krøllede kødfulde tomater med få kerner. Lidt lang tid om at modnes, men gode til saucer og gryderetter. Klart genganger.

Kalimba: F1 sort, der giver store klassiske røde, runde tomater. Jeg har taget frø af den, for at se hvad der kommer ud af det – det er jo en F1, så hvad den har krydset med ved jeg ikke.

Tigarella: Små bløde og saftige tomater med fin smag. De er lyse i farven, og med fine (tiger)striber. Planterne giver mange tomater og var de første der var modne. Klart genganger til næste år.

San Marzano: Lidt en skuffelse. Tomaterne var små og lidt meh. De mindede meget om Black Plum, som dog smagte lidt bedre. Gentages nok ikke.

Jeg havde også en håndfuld overskudsplanter i potter uden for. Selv om de stod i læ i hjørnet af gårdspladsen, var det en begrænset succes, nok mest pga. manglende opbinding og manglende vand.

Jeg havde sat planterne for tæt i drivhuset og den ene side af drivhuset får for lidt sol til at planterne rigtig trivedes. Næste år skal jeg have dem sat mindre tæt, og have dem bundet bedre op. Spiral-holderne er lidt noget rod; snor virker nok bedre.

Jeg havde ca. 20 planter i drivhuset. Dem på skyggesiden gav mindre end på solsiden, men planterne gav alligevel tomater nok, til i alt 43 glas henkogte tomater og passato.


Det jeg har lært:

  • Hvis der skal tomater udenfor, skal de bindes solidt op – og vandes ved tørke .
  • Tomatplanterne skal stå i én række i drivhuset.
  • Planterne skal bindes solidt op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *