Tanker om kål

Hvilke kålsorter skal jeg dyrke i år?

Kål er virkelig en lækker grøntsag, især hvis man bevæger sig væk fra kun at koge det blødt i en opbagt sovs. Jeg kan nok ikke længere undvære den friske grønkål i vintermånederne og da slet ikke sprød spidskål over sommeren.

Forspiringen er ved at skulle i gang, så det er ved at være tid til at planlægge hvilke kål, der skal optage kål-pladserne i køkkenhaven i år.

Et godt udgangspunkt i mine overvejelser, er selvfølgelig mine erfaringer fra sidste år. Hvad var godt, hvad var knap så godt. I 2023 dyrkede jeg lidt mere kål end i 2022, især fordi der var mere plads at dyrke på. Det var et godt kål-år, men det kan sagtens gøres endnu bedre. En af iagttagelserne var, at den ringe kvalitet af jorden ude i køkkenhaven på marken, har påvirket udbyttet markant. Hvor vi sidste år høstede af kæmpestore grønkål, så har årets grønkål været meget mere beherskede i størrelsen. Løsningen er selvfølgelig at gøde jorden, og var har da også allerede kørt kompost ud på bedene.

Sidste år dyrkede vi 7 typer kål: hvidkål, rødkål, grønkål, broccoli, glaskål, blomkål, spidskål og rosenkål.

Lad os tage typerne en ad gangen, og få afgjort hvilke kålsorter jeg skal dyrke i år.

Jeg har givet sorterne karakter på en 1-5 skala. Det er ikke bygget på andet end min umiddelbare fornemmelse af om kålen smagte godt og var let at dyrke, så tag det med et gran salt.

Grønkålen, rødkål og hvidkål stod så flot sidste år i slutningen af august

Hvilke kålsorter skal jeg dyrke i år?

Hvidkål og rødkål

Forrest rødkål Granat, bagerst hvidkål Dowinda

Hvidkål

Mine hvidkål i 2023 var af sorten Dowinda, der giver fine store hvidkål, der er meget som man forventer et hvidkål ser ud i supermarkedet. De blev høstet før frosten kom, og dem vi ikke spiste med det samme, blev lagt på en reol i stalden, hvor de har holdt sig fint, vinteren over. De yderste blade er selvfølgelig blevet tørre og visne, men piller man et par lag af, kommer man ind til fin, frisk hvidkål.

Jeg har lidt flere frø af sorten Dowinda liggende, så den bliver gentaget i 2024.

Sort: Dowinda ****

Rødkål

Indrømmet; jeg dyrker udelukkende rødkål for at kunne lave rødkål til julemiddagen. Jeg satte tre planter sidste år, der gav tre fine, mellemstore hoveder. Valget af sorten granat, beror udelukkende på, at det var den man kunne få, der hvor jeg købte mine frø.

Jeg har lidt flere frø liggende, så det bliver dem jeg går med også i 2024.

SortScore
Hvidkål Dowinda****
Rødkål Granat****

Grønkål

Grønkål er blevet en af mine alltime favorit-kål. Det er helt vidunderligt at kunne høste bladene hen over vinteren, og en salat med grønkål, majs, jordskokker og peberfrugt, er helt vidunderlig til at lette det lidt tunge vintermad. Jeg er blevet en kæmpefan af grønkål, fordi den kan så meget, uden at jeg synes det er tungt eller kedeligt at spise.

Jeg har de sidste par år dyrket sorten Westland Winter. Den giver smukke store planter, som vi allerede begynder at høste fra i efteråret. Planterne står fint vinteren over og skyder nye skud fra både stamme og top. Det er virkelig en lækker kål.

Jeg fik i 2023 til et frøbyttearrangement, frø af både sibirsk kål og noget, der nok mest har været en krydsning af sorter. Sidstnævnte viste sig at være bedst som hønsekål, dvs. hønsene fik den som grønt tilskud. Bladene var fligede og bestod mere af stilke end blad.

Den Sibirsk kål jeg fik frø af, er en glatbladet, rødlig kål, der har god smag, men som er en anelse grovere i teksturen end Westland Winter. Den er bedst til stegning eller blanchering, og mindre egnet til at spise rå i salater. Det er en smuk plante, så har jeg flere frø, sår jeg den gerne igen. Det er dog ikke en sort som jeg vil købe mere af.

Westland winter er en sikker succes, så det bliver klart den jeg vælger igen i år.

Smuk, lækker grønkål, en diset morgen i september
SortScore
Sibirsk kål***
Westland Winter*****

Broccoli

Broccoli Sebastian gav de lækreste store Broccoli

Broccoli har drillet mig det første år jeg dyrkede dem, men jeg fik lidt mere succes i år to.

Første år dyrkede jeg kun sorten Rasmus. Planterne nåede ikke helt at danne hoveder, så den sparsomme høst bestod mest af broccolinier, dvs. tynde skud. Det virkede som om de var sået for sent, selvom jeg fulgte vejledningen på pakken.

I 2023 sæsonen dyrkede jeg tillige sorten Sebastian. Der fik jeg endelig de eftertragtede store flotte hoveder, der var virkelig lækre. Jeg høstede ved at skære hovederne af og lade stokken stå i jorden. Det betød at planten satte nye skud, som vi høstede som broccolinier hen over sensommeren. Dejlig sort!

Jeg har købt flere frø af sorten Sebastian, og skal i år også prøve sorten Natalino, som skulle være god til vores klima.

SortScore
Rasmus**
Sebastian *****
Natalino(ny)

Glaskål

Glaskål prøvede jeg for første gang sidste år, men var vist ikke helhjertet nok i forsøget. De små planter kom til at stå dårlige steder med for lidt plads, og kun et par stykker blev til noget. Jeg har lidt flere frø tilbage, så de får en chance mere.

SortScore
Azur star***

Blomkål

Jeg elsker blomkål, men det er bare ikke lykkedes for os her på Bredemaj. De frø jeg har sået, er ikke spiret særligt godt. De fleste af planter der spirede døde, og det enkelt, der endelig lykkedes, kom alt for sent ud i bedene. Jeg giver ikke op, og har købt mine frø for denne sæson hos en anden leverandør i år.

Jeg er faldet for den sort der hedder Moldovita, der skulle give store hoveder. Jeg bliver dog glad bare der kommer hoveder der kan høstes.

SortScore
Flora Bianca*
Moldovita(ny)

Spidskål

Spidskål er en anden af mine favoritkål. En sprød salat med spidskål kan være noget af det lækreste om sommeren. Jeg har alle år haft god succes med spidskål. Sidste sæson dyrkede jeg Cuor di bue grosso, Jersey Wakefield og Kalibos, der er en rød Spidskål. Sidstnævnte var den, der lykkedes dårligst. Det var lidt samme historie som med blomkålen: dårlig spireprocent og for sen udplantning da det endelig lykkedes.

De to andre lykkedes heldigvis fint, og jeg har flere frø på plager, så de kommer på planen igen i år. Jeg skal dog også prøve en ny sort, som jeg venter mig meget af; nemlig sorten Filderkraut. Den skulle være lidt senere end de to andre, og giver ret store hoveder. Det glæder jeg mig til!

Spidskål
SortScore
Cour di bue grosso****
Jersey Wakefield****
Kalibos (rød)***
Filderkraut(ny)

Rosenkål

Lækre rosenkål høstet i oktober

2023 var det første år for os med rosenkål. Da jeg var barn, var rosenkål bitre og bestemt ikke en yndlingsspise, men de nyere varianter er milde og meget mere nøddeagtige i smagen.

Hvor jeg ved andre grøntsager har fundet gode robuste sorter i de gamle arvesorter, så er rosenkål undtagelsen, hvor jeg har lært, at man skal gå efter de nyere sorter. Medmindre, selvfølgelig, man specifikt går efter den bitre smag.

Jeg forsøgte mig med sorten Igor, der gav meget fine rosenkål på de fleste planter.

Jeg lærte dog også, at planterne ikke må stå for tæt. Et par af mine gjorde, og resultatet var at planterne blev meget små og rosenkålene blev ærtestørrelse. Dem fik hønsene, men de andre blev meget lækre.

Favorit-opskriften er at halvere dem, pensle med smør, drysse lidt salt på og så 20 min i ovn. Uhm!

I år udvider jeg sortimentet med sorten Sanda, der skulle være lidt tidligere end Igor.

SortScore
Igor****
Sanda(ny)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *