Squash og græskar

– en status over 2022

Squah og græskar er begge afgrøder hvor 2022 har været en kæmpe succes! Vi har været druknet i både squash og græskar, uden at arbejdet har været det store.

Lad os tage Squash først. Squash har aldrig fejlet i at give mig følelsen af overflod. Jeg ved jo godt, at én plante er nok til vores husholdning, men jeg elsker, at de er så nemme og så frodige.

Jeg satte to sorter:

Alberello Di Sarzana, der er en lys, grøn squash. Jeg satte 3 planter, der hver gav 1-2 squash om dagen i peak sæsonen. Smag og tekstur er meget standard for en grøn squash.

Gold Rush, der giver smukke, glatte gule squash. Det er den, du kan se på billedet til højre. Jeg satte 2 planter, der begge gav 1-2 squash dagligt. De gule squash synes lidt mere faste i kødet end de grønne.

Som sagt elsker jeg squash, og der var heldigvis pænt aftag i både vejboden og hos hønsene på dem, der var for mange. En hånsfuyld af dem har jeg syltet.

Til næste år kunne det være sjovt at prøve flere forskellige sorter, og jeg holder nok fast 5-6 planter.

Græskar

Det er mit første år med græskar, så jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente. Jeg satte 3 planter, en af hver sort. Og er druknet i græskar.

Når jeg sammenligner med andres græskar, så er det tydeligt, at det tykke lag kompost i køkkenhaven, har gjort en forskel! Det var en fornøjelse at se græskarrene sprede sig ud over hele køkkenhaven, da det meste af det andet var høstet.

Den, der var først moden var en Spaghetti græskar af ukendt sort. Det var frø taget fra en plante købt i Netto. Den har givet ca. 15-20 stk. i to hold. Da jeg havde høstet første hold, voksede planten videre og producerede en ny portion.

Største succes var uden tvivl Butternut squash af sorten Waltham. Den plante jeg havde i køkkenhaven gav 31 stk. Samtidig havde jeg sat en overskudsplante omme i blomsterhaven, der har givet 5-6 stk., så jo; vi har rigeligt med Butternut!

Sidste sort var Lunga Piena di Napoli. En gammel Italiensk sort, der giver store grønne græskar, med orange kød. Der kom tre store (6-7 kg) samt et mindre græskar ud af det. Smagen er mild og næsten sød – og der er mad nok i ét græskar til flere dage.

Græskar er sjove at dyrke, fordi de er så frodige, så til næste år skal jeg prøve et par andre sorter. Men nok ikke mere end 3-4 planter.


Det jeg har lært:

  • Græskar elsker kompost
  • Græskar og squash spreder sig, så de skal have rigelig plads
  • Der skal kun være én af hver squashplante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *