Løg og Porrer i køkkenhaven

– en status over 2022

Det er mit første år med løg og porrer i køkkenhaven, så jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente. Det har så også været en lidt blandet oplevelse. Jeg valgte at så fra frø – sætteløg tror jeg ikke helt jeg forstår pointen i. Jeg bliver nok klogere en dag.

Løgene

Jeg såede to slags løg: skalotteløg (zebune) og zittauerløg (sturon).

Begge løg er multisået i hver deres 60-rums såbakke, med 4-5 frø i hver. Det tænkte jeg var nok, men det skulle overraskende nok vise sig at være alt for lidt.

Begge slags løg blev sat sammen med gulerødderne. Det skulle være smart at sætte løg og gulerødder sammen af hensyn til gulerodsfluen. Det kan sagtens være – mine gulerødder var fine, da de endelig kom op, men sikke da noget rod med væltende løg og gulerodstoppe i ét virvar.

Skalotteløgene var den største succes. Jeg har ikke tal på hvor meget jeg høstede, men løgene var pænt store og kokken har været tilfreds. Eneste anke var, at der var for få.

Der gik frygtelig mange zittauerløg til, på grund af solsorte og høns, der rodede op i det hele. For sent fandt jeg på at dække det hele til med kål-net og filtdug.

Porrerne

Porrerne er også multisået. Til at starte med såede jeg 4-5 stk. i 24 rum, senere såede jeg en del i et minidrivhus, som jeg satte ud, efter løgene var høstet. Ideen var god, men af de mange planter er det kun enkelte der overlevede hønsemassakren.

De porrer der nåede at komme op, er blevet rigtig fine og multisåning fungerer super godt. Sorten er Kulaures, der beskrives som en lidt tynd porre. Det synes jeg ikke mine er blevet, så det kommer nok meget an på forholdene. Komposten her var åbenbart meget potent.

Vi har stadig et par klynger porrer stående i køkkenhaven, som jeg høster af når vi skal bruge dem. De er meget lækre og pænt store, så alt i alt en god succes.


Det jeg har lært om løg og porrer i køkkenhaven

  • Dæk til med kålnet for at beskytte mod fuglene
  • Så mangle flere løg af flere slags
  • Porrer kan sagtens sås løbende

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *