Kartofler

– en status over 2022

Det er mit første år med kartofler, dyrket af andet, end hvad der lige lå og var spiret af sig selv i køleskabet. Den slags slendrian går jo ikke, når man pludselig har et bed, der har plads til mere end 5 planter. Så jeg måtte på jagt efter hvilke sorter der er gode og til hvad. Jøsses en jungle!

Jeg fandt beskrivelser som ”fin spisekartoffel” eller ”velsmagende knold” på langt de fleste, og gav måske en lille smule op til sidst. For hvad var forskellen?

Et sted fandt jeg en fin tabel, der viste hvad de forskellige sorter kunne bruges til. Det gav lige præcis den info jeg havde brug for. Hvilke er gode til at bage, hvilke er gode til at spise kogte. Hvilke var tidlige og hvilke var sene. Men. Dem jeg så gerne ville have, dem kunne jeg ikke finde hos forhandlerne. Forfra igen.

Jeg endte med tre, vist ret banale sorter: Solist, Belinda og Sava.

Jeg anede heller ikke hvor mange læggekartofler jeg skulle bruge, så jeg købte rigeligt. Jeg købte 3 kg solist, 1,5 kg Belinda og 3 kg Sava. Det viste sig at være for meget, til det ene bed (1,2 x 10 meter) jeg havde. Dog har vi høstet rigeligt kartofler, så i forhold til selvforsyning, passede det jeg fik lagt fint.

Vi er kun i november nu, så jeg ved ikke om vi har nok til hele vinteren, men det ser lovende ud. Planter jeg flere til næste år, vil der også være nogle at sætte ud i vejboden.

Ganske frodigt kartoffelbed

Jeg var til gengæld meget utålmodig, og fik lagt knoldene før jorden var varm nok. Det behøver jeg ikke gøre til næste år, for jeg tror ikke det gav nogen fordel. De spirede alligevel først da det blev varmere.

Den første håndfuld nye kartofler!

Solist gentager jeg nok ikke. Den er tidlig, ja; men de fleste af dem var mærkede af tørken så de var sprækkede, og dem, der ikke var, blev hurtigt kedelige.

Belinda giver fine knolde, der smager godt.

Sava er vi ikke nået til at spise af endnu, men udbytte var fint, selvom nogle af knoldende er temmelig store.

En af de ting jeg har lært er, at jeg ikke hyppede nok. Med gravefri bede på første år, var jorden under komposten så hård, at kartoflerne blev skubbet op over jorden mange steder. Det har betydet, at en store del af min høst er blevet grønne. Jeg har gemt de grønne til læggekartofler til næste år, men det var jo ikke planen.

En anden ting jeg har noteret, er hvor tæt jeg sætter dem. Jeg lagde dem med den anbefalede afstand på 30 og 40 cm, men fordi mine bede er 120 cm brede, tænkte jeg at jeg fint kunne have tre rækker. Det betød, at planterne væltede ud over flisegangen, og ind over de kålplanter, der forsøgte at komme til i bedet ved siden af. Næste år sætter jeg dem på de nye bede ude på marken, der kun bliver 1 meter brede – og så sætter jeg dem i midten af hvert bed.

I forhold til sorter, skal jeg have langt færre solist, og langt flere flere Belinda og Sava – eller en helt anden sort.


Det jeg har lært:

  • Hyp. (jaja, det står på side 1 i kartoffelbogen..)
  • Læg ikke kartoflerne for tæt på bedkanten
  • Færre solist, flere Belinda og Sava – eller en helt anden sort
  • Vent med at lægge dem til jorden er over 8 grader. Læg Solist først og de andre nogle uger senere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *