Hjemmelavet æbleeddike

Det er noget af det letteste at lave hjemmelavet æbleeddike helt fra bunden. Du kan lave den af egne æbler, vand og sukker. Du kan selvfølgelig også lave den af æbler du køber i supermarkedet. Vær dog opmærksom på, at æblerne ikke må være sprøjtede, eller på anden måde overfladebehandlede.

I min opskrift på hjemmelavet æbleeddike, gærer vi først alkohol på æblerne, dvs. der laves en slags cider, som vi så omdanner til eddike. Gæring og eddike sker udelukkende ved hjælp af de mikroorganismer, der er på æblerne allerede, så det er en helt naturlig process.

Det skal du bruge

Jeg bruger selv en 6 liters krukke, men mindre kan gøre det. Opskriften her, er til en 3 liters krukke.

  • En krukke der kan rumme 3 liter.
  • Æbler, ca 2-3 kg
  • 2 liter vand
  • 600 g sukker
  • En frysepose med lidt vand
  • Stof og en elastik til at lukke for fluer
Den færdige æbleeddike

Sådan laver du æbleeddike

Først skal æblerne gære.

Opløs sukker i vandet, ved at varme det let op. Når sukkereret er opløst, skal lage køle helt ned.

Skyl æblerne, skær dem i mindre stykker, og læg dem i din krukke. Der må gerne komme skræl og kernehuse med, men undgå gerne stilke, rådne pletter og ørentviste.

Sukkerlagen hældes over æblerne. Der skal fyldes æbler og lage i beholderen til den er næsten fyldt., Det er vigtigt, at der er 5-6 centimeter til toppen, så der er plads til at den skummer op, uden at løbe alt for meget over.

Hvis du har en anden størrelse krukke end 3 liter, er tommelfingerreglen, at sukkerlagen skal være på 300g sukker pr liter. Til min 6 liters krukke, laver jeg 4 liter lage, dvs. 4 liter vand og 1,2 kg sukker. Det plejer at passe meget godt i beholderen.

Fyld til vand i en lille frysepose, luk den med en god knude og læg den oven på æblerne, for at holde dem under lagen. Samtidig fungerer posen som låg, der kan holde lidt for emsige bananfluer ude.

Sæt beholderen på en mørkt i ca. 3 uger. Det er smart at sætte den på en tallerken, som kan opsamle snask, hvis det løber over.

Æblerne vil nu begynde at gære, dvs der vil dannes bobler i væsken og skum i toppen: Den kan også komme til at se lidt uklar ud. Det er helt ok.

Undervejs i gæringen skal du røre rundt i æblerne ca. hver hveranden dag. Så kan du også holde styr på hvor langt processen er.

Gæringen tager ca 3 uger, men hvis der stadig er bobler efter tre uger, så lad den bare stå lidt længere. Det tager den ikke skade af.

Æblerne er overhældt med sukkerlage og lukket med en lille frysepose med vand, der også holder æblerne under overfladen
Æblerne har gæret færdig, og er klar til at blive siet
‘Cideren’ er siet og klar til at blive til eddike. Beholderen er lukket med et stykke stof og en elastik

Så skal alkoholen omdannes til eddike

Efter 3 uger – eller når du vurderer at den er stoppet med at gære – sier du æblerne fra, og hælder væsken tilbage i krukken. Æblerne kasseres.

Nu skal eddikesyrebakterierne i gang. De skal bruge ilt til arbejdet, så i stedet for posen med vand, lukker nu nu beholderen med et rent stykke stof, som sættes på med en elastik. Bananfluerne er ret begejstrede for lugten af eddike, så sørg for at lukke den tæt til i kanten.

Lad væsken stå til den er blevet til eddike. Det tager 2-3 uger, måske mere. Undervejs dannes der en tyk hinde på væsken. Det er eddikemoderen, dvs den samling gode bakterier, der omdanner alkohol til eddike. Hvis du skubber til den, kan du opleve at den falder til bunds, men det gør ikke noget, der vil hurtigt dannes en ny op overfladen.

Smag gerne på eddiken undervejs, så du kan vurdere hvor langt den er.

Når den er klar, sies eddikemoderen fra og eddiken hældes på flasker. Den kan fint bruges fra starten, men bliver rigtig god og lidt blidere efter 5-6 måneders lagring.

Tips

Man kan sagtens nøjes med at bruge skræl og kernehuse, så du kan koge en mos på selve æblerne og gære eddike på skræller og kernehuse.

Jeg har kun oplevet at få et godt resultat af mine gæringer og eddikefremstilling på naturgær og ‘naturbakterier’, dvs den gær og de bakterier, der allerede er på æblerne ude fra haven, men vil du være helt sikker på at få et godt resultat, kan du købe eddikemoder blandt andet hos Camilla Plum. Jeg synes ikke det er nødvendigt; naturen klarer det helt fint uden den hjælpende hånd.

Eddikemoderen kan du eventuelt lægge tilbage i beholderen og tilsætte hvad du har af vinsjatter, gerne fortyndet en smule. Så vil eddikemoderen omdanne vinen til den lækreste vineddike efter et par uger. Jeg har selv en beholder stående med vineddike, hvor jeg af og til tapper et par flasker af, og så spæder op med flere vinsjatter. Det er lidt som en surdej, bare med vin og eddike.

Eddikemoder siet fra. Det er en geléagtig klat, der kan blive centimetertyk
Mine tre ‘eddikefabrikker’. Til venstre æbleeddike på røde æbler, i midten æbleeddike på Belle De Boscoop og sidst vineddike, lavet på en æbleeddikemoder og vinsjatter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *